Asigurare CMR
Aceasta asigurare acopera raspunderea celui care transporta marfa fata de proprietarul acesteia. O asigurare indreptata mai degraba companiilor de transporturi dar si soferilor care efectueaza transporturi cu masina personala, in gestiune sau inchiriata.

Principiile aflate la baza acestei asigurari se afla in articolele conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (C.M.R.) care este valabil atat pe teritoriultarii noastre, cat si in afara acesteia.

Asigurarea CMR poate fi contractata pe un singur transport sau calatorie sau pe o anumita perioada de timp inscrisa in polita.

Pretul acestei polite este calculat in functie de proprietatile autovehiculului (masa maxima autorizata, daca este cap tractor sau semiremorca, frigorific sau nu) suma asigurata maxima dorita si un element important care depinde mult de compania de asigurare este asigurarea pentru furt. De mentionat este insa ca societatile de asigurari acorda reduceri pentru parcurile de masini.
 • Polita de asigurare intra in vigoare de la primirea marfii si inceteaza la predarea acesteia. Raspunderea transportatorului fiind trecuta companiei de asigurari pentru pierderea sau vatamarea partiala sau totala a marfii transportate.
  In cazul in care pierderea sau avarierea marfii transportate se datoreaza unor factori sau riscuri anume specificate in polita de asigurare CMR, transportatorul este scutit de raspundere. Printre aceste situatii amintim:
  • folosirea unui autovehicul fara prelata sau descoperit - acest lucru fiind acceptat sau anume convenit in contract
  • in cazul in care distrugerea sau avarierea survine din lipsa sau defectiunea ambalajului - pentru marfuri expuse la stricaciuni
  • in cazul in care incarcarea si/sau descarcarea marfii este executata de persoanele expeditoare sau destinatare
  • transportul de animale vii
  Asigurarea pentru furt total sau partial trebuie de regula specificat la cumpararea politei de asigurare CMR, in foarte putine cazuri fiind parte a unui pachet de baza. In general acest risc este trecut ca o clauza suplimentara, existand totusi asiguratori care nu isi asuma acest risc sau care acopera doar furtul prin efractie.
 • Se ofera despagubiri pentru:
  • distrugerea totala sau partiala a marfii sau pierderea acesteia in perioada de valabilitate a politei de asigurare (in timpul transportului) si furtul ( in cazul in care este acceptat de asigurator si respectand conditiile inscrise in contract)
  • intarzierea in livrare, in limita taxelor de transport
  • cheltuieli pentru prevenirea distrugerii sau avarierii si limitarea pagubelor
  • cheltuieli de judecata in cazul in care asiguratul a fost obligat la despagubiri
rca-ieftin.ro%20