Sistemul Bonus Malus RCA
Table Bonus Malus
La data de 1 ianuarie 2010 a intrat in vigoare si la noi in tara sistemul de gratificatii Bonus Malus, in urma caruia se acorda reduceri sau mariri de pret in functie de daunalitatea pe polita RCA a soferilor.

 • Ce este Bonus-Malus?
  Acest sistem este folosit cu succes in Europa de mai mult timp si a fost folosit si la noi in tara dar in cadrul asigurarilor Casco. Odata cu crearea unei baze de date unica pe tara in care toti asiguratorii sunt obligati sa inscrie politele RCA vandute, a facut posibila urmarirea istoricului in ceea ce priveste daunele pe polita RCA a soferilor.

  Astfel un sofer care provoaca un accident va fi trecut in baza de date CEDAM, dauna fiind inregistrata in istoricul acestuia. La polita de asigurare urmatoare, indiferent daca va decide sa ramana la acelasi asigurator sau sa cumpere o polita de asigurare de la alta companie, acesta va cunoaste istoricul soferului si prima de asigurare va fi marita, fiind considerat un sofer cu grad mai mare de risc.
 • Cum functioneaza.
  Practic, acest sistem va lua in considerare daca am provocat sau nu accidente in anul calendaristic anterior cumpararii unei noi polite RCA.
 • Exista 14 trepte de Bonus si 7 trepte de Malus. Fiecare dintre acestea corespunde unei reduceri sau majorari de pret pentru polita RCA. (vezi tabel Bonus Malus)
 • Bonus. In cazul in care asiguratul nu a provocat nici un accident in anul calendaristic anterior, va beneficia de reducerea primei de asigurare. Aceasta reducere porneste de la 5% pentru polita de asigurare contractata pe 6 luni si 10% pentru asigurarea contractata pe 1 an. Procentele nu sunt progresive dar in decursul a sapte ani fara nici un eveniment pe polita RCA putem ajunge pana la o reducere de 50%.
 • Malus. Maririle de pret insa sunt mai drastice si depind de numarul de accidente pe polita RCA in perioada precedenta. Pornind de la B0 - care este categoria de pornire pentru un asigurat nou, in cazul unui accident prima platita pentru asigurare RCA va creste cu 30% , doua accidente 80%, trei sau mai multe accidente in acelasi an calendaristic: 100%.
 • Acest sistem se aplica atat pe sofer cat si pe masina. Astfel, daca detineti doua sau mai multe masini, clasa B/M inscrisa pe polita RCA pentru fiecare, poate fi diferita. In acelasi timp, daca decideti sa schimbati sau vindeti masina pe care o detineti cu un alt autovehicul, pe polita RCA va fi inscrisa clasa B/M in care va incadrati avand in vedere daca ati provocat sau nu accident in perioada anterioara.

  Folosind tabelul de mai jos puteti calcula clasa de Bonus Malus in care va veti in cadra pe polita urmatoare de asigurare si reducerea sau majorarea de pret acordata.
rca-ieftin.ro%20