Asigurare RCA in format electronic
Trecerea la politele RCA emise in sistem electronic a adus cateva schimbari esentiale in cadrul acestei asigurari.

Acest lucru a facut posibila crearea unei baze de date centralizate cu ajutorul careia atat asiguratorii cat si asiguratii pot avea acces la informatii referitoare la politele incheiate.

Totodata a scazut si posibilitatea de frauda, toate politele inscrise trebuind introduse automat in sistemul electronic al asiguratorului.

  • Baza de date CEDAM a fost creata in ajutorul companiilor de asigurari care introduc fiecare polita de asigurare emisa in acest sistem. Astfel pot urmarii istoricul in ce priveste daunalitatea unui viitor asigurat care a avut o polita la o companie diferita, pentru a putea aplica reduceri sau mariri de pret conform sistemului Bonus Malus ce a fost introdus odata cu formatul electronic. In acelasi timp, baza de date CEDAM este accesibila si asiguratilor care pot verifica existenta politei RCA (pe site-ul oficial CSA: http://cedam.csa-isc.ro/), cumparate la un anumit asigurator, putand anunta din timp anumite nereguli sau fraude.
  • Introducerea sistemului Bonus Malus nu ar fi fost posibila fara obligativitatea inscrierii politelor RCA vandute intr-o baza de date comuna. Intregul sistem B/M se bazeaza pe posibilitatea asiguratorilor de a avea acces la istoricul RCA a potentialului asigurat. Din aceasta baza de date ei pot afla daca a avut daune sau cate daune a avut asiguratul, precum si clasa B/M de pe polita de asigurare precedenta, in urma acestor informatii acordand reducere sau marire a primei de asigurare.
    ( vezi: tabel Bonus Malus )
  • Scaderea tentativelor de frauda, a fost un alt obiectiv urmarit prin inroducerea RCA-ului electronic. Pana in acest moment au existat foarte multi comercianti de polite RCA care completau formulare in parcari sau piete de masini. Multe polite astfel vandute fiind fie false - comerciantul ne avand nici o legatura cu compania de asigurari, insusundu-si banii pentru o bucata de hartie fara nici o valoare, fie comercializate de agentii de vanzari ai diferitor companii care isi inuseau banii din prima de asigurare dar nu inscriau polita la agentie.
    Noua polita RCA este completata direct pe sistemul online al asiguratorului si imprimata de catre agentul de asigurari pentru semnare. Astfel se elimina vanzatorii ambulanti de polite RCA si scade posibilitatea de frauda, un agent de asigurari avand nevoie de cel putin un calculator si o imprimanta pentru a emite o polita RCA valida.
rca-ieftin.ro%20