Formularul de constatare amiabila de accident se poate obtine de la societatea de asigurare la care incheiati asigurarea RCA, odata cu incheierea asigurarii. Modelul formularului este prevazut de anexele Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 21/ 2008. (vezi pliantul CSA :
Constatare Amiabila de Accident)
Completarea formularului Constatare Amiabila de Accident
-
Informatii referitoare la accident :
- Data, ora accident, locul accidentului
- Vatamari corporale sau pagube materiale
- Nume, adrese, numere de telefon ale martorilor
-
Alte informatii :
- Date asigurat : nume, prenume, adresa, telefon sau e-mail
- Date autovehicul : marca, tip, nr. inmatriculare, tara in care este inmatriculat
- Date societate de asigurare (de pe documentul de asigurare) : denumire, nr. polita, nr.Carte Verde, valabilitate polita de asigurare sau Carte Verde, sucursala, agentia sau brokerul (denumire, adresa, tara, nr.telefon sau e-mail), daunele materiale ale vehiculului sunt sau nu sunt acoperite printr-o polita Casco)
- Date conducator auto: nume, prenume, data nasterii, adresa, tara, telefon sau e-mail, nr. permis de conducere , categoria, valabilitatea
- Se va indica punctul initial de impact pentru vehicul printr-o sageata
- Pagube vizibile
- Imprejurarile accidentului : se va marca cu ‘x’ fiecare casuta utila pentru explicarea desenului
- Schita accidentului: pozitia drumului, directia de deplasare a vehiculelor prin sageti, pozitia vehiculelor in momentul impactului, semnele de circulatie, numele strazilor sau drumurilor
- Observatii
- Semnaturile conducatorilor de vehicule
Formularul are 2 pagini autocopiative, fiecarui conducator auto revenindu-i un exemplar.
Utilizarea constatarii amiabile nu este obligatorie si se recomanda doar in cazul in care ambii conducatori auto implicati in accidentul rutier sunt de acord cu completarea acestuia, in caz contrar se recomanda deplasarea la politie.
Nu se utilizeaza constatarea amiabila daca in accident sunt implicate mai mult de doua autovehicule, exista si alte pagube (stalpi, garduri, cladiri, vatamari corporale) decat pagube materiale asupra autovehiculelor.
Prin introducerea acestei proceduri s-a urmarit reducerea timpului de la producerea accidentelor pana la repararea autovehiculelor, eliminarea amenzilor politiei, in schimbul amenzilor fiind introdusa penalizarea din partea asiguratorului (sistemul bonus-malus).
-
Important :
- daca doriti sa solicitati despagubire trebuie sa va adresati asiguratorului RCA al celuilalt autovehicul implicat in accident;
- obtineti documentul de introducere in reparatie de la asigurator (al dvs. sau al celuilalt autovehicul, dupa caz) - astfel puteti circula si introduce autovehiculul avariat in reparatie.