Asigurare RCA - Despagubirile
In cazul in care suntem implicati intr-un accident rutier in care nu noi suntem vinovati, vom fi indreptatiti la despagubiri pentru pagube materiale produse in urma acestuia dar si pentru eventuale vatamari corporale sau deces.
Despagubirile vor fi acordate de compania de asigurari a soferului vinovat de accident.

Suma maxima ce se poate acorda ca despagubire in urma aceluiasi accident este stabilita pentru fiecare an de catre CSA, pentru anul 2011 acesta fiind fixat la:
 • 750.000 de euro pentru pagube materiale
 • 3.500.000 de euro pentru vatamari corporale si deces

 • In cazul in care in acelasi eveniment exista mai multe parti prejudiciate si suma ce ar trebui platita ca despagubire depaseste suma maxima stabilita pentru acel an, despagubirile vor fi stabilite in fiunctie de cota -parte din valoarea daunei ce ar revenii fiecarei parti prejudiciate in urma acestui eveniment.
 • Despagubirile pentru daune materiale.
  Dupa un accident in care autoturismul nostru a fost avariat va trebui sa ne adresam societatii de asigurare a vinovatului. Cuantumul despagubirilor acordate pentru masina noastra va depinde de gradul de avariere.
  In cazul distrugerii totale, potrivit reglementarilor in vigoare, dauna totala este declarata in situatia in care cuantumul pagubei depaseste 75% din valoarea autovehiculului la data producerii accidentului. Despagubirea nu poate depasi insa diferenta dintre valoarea masinii la momentul incidentului si valoarea partilor din autovehicul care au ramas intr-o stare in care pot fi demontate si valorificate.
 • Despagubiri pentru vatamari corporale si/sau deces
  In cazul decesului sau accidentarii soferului nevinovat sau a pasagerilor acestuia, familia sau supravietuitorii pot solicita despagubiri pentru:
  • cheltuieli pricinuite de acident - in cazul decesului, cheltuieli de inmormantare, transport, venituri nerealizate de victima intre momentul accidentului si deces, daune morale.
  • cheltuieli pricinuite de acident - in cazul vatamarii corporale: spitalizare, tratament, transport si/sau alte cheltuieli nesuportate de sistemul de asigurari sociale, daune morale.
  • diferenta dintre veniturile nete ale persoanei accidentate si indemnizatia primita ca salariu si/sau din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat
  • plata ingrijitorilor angajati pentru perioada in care acesta nu este apt de munca
 • In cat timp suntem despagubiti?
  Conform legislatiei in vigoare, compania de asigurari este obligata sa ne despagubeasca in maxim 10 zile de la data depunerii tuturor documentelor necesare dosarului de dauna. In cazul in care asiguratorul gaseste neconcordante in cadrul cererii de despagubire, acesta are dreptul sa desfasoare investigatii proprii cu privire la producerea accidentului. Durata acestora nu poate depasi insa trei luni de la data producerii accidentului. In cazul in care societatea de asigurari considera necesare aceste demersuri, este obligata sa comunice in scris acest lucru persoanei pagubite.
rca-ieftin.ro%20