Asigurare Motociclete, Scutere si ATV-uri.
Asigurarea de raspundere civila auto este obligatorie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania, in aceasta categorie intrand si autovehicule pe doua sau trei roti. Astfel motocicletele sau scuterele trebuie asigurate ca si orice alt autovehicul participant la trafic.

Normele asigurarii RCA sunt stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) astfel cuprinsul unei polite RCA este identic indiferent de compania de asigurari care o comercializeaza. Diferentele intre acestea sunt date insa de preturi si de ofertele speciale care acompaniaza aceste polite.

Companiile de asigurari sunt intr-o competitie continua pentru cele cateva milioane de clienti in fiecare an si incearca sa ii atraga prin scaderea preturilor, reduceri de pret pentru anumite categorii sociale sau odata cu achizitionarea unor alte produse de asigurare, diverse premii si tombole sau alte beneficii adaugate politei RCA.

  • Motocicletele sunt foarte greu asigurabile cu o polita gen Casco, multi asiguratori ne acceptand acest risc altii cerand fransize mari si prime care variaza intre 7 si 10 la suta din valoarea motocicletei. Motivele invocate de catre companiile de asigurare sunt numarul mai mare de accidente de motocicleta fata de cele de masina, lipsa service-urilor specializate si preturile foarte ridicate ale pieselor de schimb. Asigurarea unei motociclete devine astfel mult mai scumpa decat cea a unei masini, trecand de multe ori peste 1000 euro pe an.
    Asigurarea de raspundere civila este insa obligatorie, o motocicleta fiind in stare sa produca pagube considerabile participantilor la trafic si nu numai. Tarifele practicate pentru aceasta vor fi insa mai mici decat pentru automobile, nu datorita riscului ci datorita specificatiilor tehnice, motocicletele avand de regula masa si capacitate cilindrica mai mica.
  • Scuterele au cunoscut o crestere in vanzari acum cativa ani, iar in urma acesteia a fost introdusa si obligativitatea politei de asigurare de raspundere civila. Acest lucru a fost binevenit de soferii auto din trafic care de mai multa vreme priveau cu ochi rai conducatorii de scutere care provocau din cand in cand daune minore precum zgarieturi sau oglinzi dislocate dar nu ii puteau trage la raspundere din diferite cauze. Multa vreme, scutere de capacitate cilindrica mica nu au fost inmatriculate iar soferii erau minori necunoscatori ai regulilor din trafic. Acestia puteau provoca accidente minore, chiar daca indirect, soldate cu pagube din partea mai multor participanti la trafic, disparand de multe ori fara sa isi dea seama de vina. Acum asigurarea RCA va despagubi daunele provocate de conducatorul vinovat.
rca-ieftin.ro%20