Ce este asigurarea de Raspundere Civila Auto?
Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este o polita obligatorie pentru toate autovehiculele care circula in tara noastra, avand menirea de a despagubi soferul care, desi este implicat intr-un accident rutier, nu este vinovat.

Astfel, modul in care RCA functioneaza este legiferat de catre ordinul CSA 11/2007 si modificarile ulterioare.

Cu toate acestea, avand in vedere caracterul dinamic al legilor din tara noastra si RCA-ul a trecut prin cateva schimbari de-alungul timpului, ultima dintre ele fiind intocmirea politei RCA doar in mod electronic, introdus la data de 01 Ianuarie 2010.

  • Tarife RCA - Asiguratorii au elaborat grile diferentate ale primelor pentru asigurarile RCA, acestea din urma fiind determinate in baza unor criterii ca:
    • Varsta soferului si experienta in conducerea masinii
    • Marca automobilului
    • Judetul in care este inmatriculata masina
    • Fidelitatea fata de compania de asigurari
    • Existenta -sau nu- a unor daune in trecut
    Acest ultim criteriu este interesant, deoarece daca nu ati provocat accidente, veti putea obtine o reducere de la 10% pana la 50% -acest plafon maxim se aplica soferilor care nu au avut nici un incident rutier in ultimii 7 ani. Acesta este datorat sistemului Bonus Malus RCA introdus in ianuarie 2010.
  • Cartea Verde - De mentionat este ca in prezent, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, polita de asigurare RCA este insotita si de Cartea Verde.
  • Durata - O polita RCA se poate incheia pe 6 sau 12 luni, un caz aparte fiind constituit de catre autovehiculele cu numere provizorii. In acest ultim caz, RCA-ul se poate intinde pana cel mult la data la care expira autorizatia de circulatie.
  • Valabilitatea politei incepe din ziua urmatoare eliberarii ei in cazul in care pentru autoturismul cumparat nu a mai fost incheiata vreodata RCA (exemplu: daca incheiati asigurarea in data de 20 decembrie, ea va intra in vigoare din data de 21). In cazul in care aveti numere provizorii, polita va intra in vigoare in momentul eliberarii, insa nu mai devreme de data de la care incepe valabilitatea autorizatiei de circulatie (de exemplu daca autorizatia de circulatie intra in valabilitate in data de 20 iunie, atunci va intra in vigoare si RCA-ul, chiar daca a fost incheiat pe data de 18 iunie).
rca-ieftin.ro%20