Intrebari frecvente in legatura cu asigurarile RCA
Intrebari frecvente
La semnarea politei RCA nimeni nu ne indeamna sa citim cu atentie nici un contract, polita fiind alcatuita doar dintr-o foaie cu datele autovehiculului, cele personale, valabilitatea si pretul asigurarii. Nici nu are sens ca asigurati sa cautam si sa ne insusim Normele CSA in privinta asigurarilor RCA. Dar uneori ajungem in situatia in care suntem nevoiti sa folosim aceasta asigurare si avem nevoie de ajutor in privinta unor amanunte sau informatii care pana acum nu au fost necesare.

Pentru a va ajuta in aceste situatii am intocmit o lista cu intrebari si raspunsuri frecvente in privinta asigurarii RCA.
Daca nu gasiti raspunsul la intrebarea dumneavoastra pe paginile acestui site, nu va sfiiti sa ne scrieti pe pagina de contact iar noi va vom ajuta cu multa placere.

  • 1. Ce se intampla cu polita RCA daca imi vand masina?
    In cazul in care nu ati avut accidente si daune, compania de asigurari va va returna suma aferenta, direct proportionala cu intervalul de timp ramas pana la expirarea politei.
  • 2. Daca am CASCO, mai trebuie si RCA?

    Da, trebuie, asigurarea RCA este obligatorie tuturor autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate la noi in tara. In cazul in care va faceti vinovati de producerea unui accident, polita RCA il va despagubi pe soferul nevinovat, iar asigurarea dumneavoastra CASCO va va repara masina proprie.
  • 3. Am fost lovit de o masina fara RCA. Ce pot face pentru a imi recupera dauna?
    Exista o institutie care va poate ajuta. Se numeste Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (www.fpvs.ro), acesta aflandu-se in administrarea Biroului Asiguratorilor Auto din Romania.
  • 4. Daca imi pierd RCA-ul, ce am de facut?
    In cazul in care pierdeti polita, va puteti prezenta oricand la societatea de asigurari avand asupra dumneavoastra chitanta ca dovada ca ati platit RCA-ul si vi se va elibera o copie a politei.
  • 5. Care sunt limitele maxime de despagubire prin RCA?
    Limitele de despagubire acordate de asiguratori pentru daunele produse pe teritoriul Romaniei sunt stabilite prin Norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor la urmatoarele valori: Pentru anul 2011:
    • pentru pagube materiale - 750.000 EUR;
    • pentru vatamari corporale si deces - 3.500.000 EUR
  • 6. Cat timp le ia celor de la firmele de asigurari sa plateasca daunele masinii daca am fost lovit de un alt sofer si el este vinovat?
    Daca va referiti la asigurarea de raspundere civila auto, in cazul in care ati fost lovit de catre un alt participant la trafic care este vinovat de producerea accidentului, compania de asigurari cu care el a incheiat RCA-ul trebuie sa va plateasca daunele masinii in maxim 10 zile de la depunerea dosarului la asigurator. Asiguratorul are insa dreptul sa efectueze cercetari pe cont propriu in cazul in care suspecteaza nereguli in cererea de despagubire, dar acestea nu pot sa depaseasca trei luni de la accident.
  • 7. Am avut un acident de care nu ma fac vinovat si am CASCO la masina. Ar fi mai bine sa repar masina pe RCA-ul vinovatului sau pe polita mea CASCO?
    In cazul in care persoana vinovata are asigurare RCA, este recomandabil sa o folositi pe a lui, deoarece folosind polita CASCO, compania de asigurari care v-a emis-o nu va va acorda anul urmator bonusul pentru neproducerea de daune
  • 8. Am nevoie de asigurare auto daca calatoresc in afara tarii?
    Da, aveti nevoie de asigurarea Carte Verde care este o asigurare de raspundere civila pentru strainatate echivalent cu polita RCA de la noi din tara. Din fericire, Cartea Verde a fost inclusa in polita RCA inca din anul 2007, oferind acoperire pentru toate tarile din Uniunea Europeana plus Andora Croatia si Elvetia. Majoritatea asiguratorilor includ in polita si acoperirea pentru celelalte tari care fac parte din acordul Carte Verde dar pentru siguranta noastra este bine sa verificam acoperirea teritoriala a politei noastre RCA inainte de a calatori cu masina in alta tara.
rca-ieftin.ro%20